ASIAKASTARINA

Suomalainen Kirjakauppa myy itseopiskeltavia verkkokursseja kuluttajille

Ninja Tikkanen, verkkokauppapäällikkö

suomalainen-monitaito-asiakastarina
  ASIAKAS

Suomalainen Kirjakauppa on vuonna 1912 perustettu, Otava-konserniin kuuluva kirjakauppaketju. Yritys työllistää noin 450 henkilöä ja palvelee asiakkaitaan niin verkossa kuin myymälöissä ympäri Suomen.

Suomalainen Monitaito on Suomalaisen Kirjakaupan uusi palvelu, josta löytyy eri alojen huippuosaajien verkkokursseja yhdeltä sivustolta.

  TOIMIALA

Kirjakauppa ja oppimateriaalit

  AVAINASIAT

LMS, verkkokauppa, myytävät verkkokurssit

Maailma muuttuu ja niin myös kirjakaupan rooli ja tuotevalikoima. Suomalaisella Kirjakaupalla on digitaalinen kurssialusta, jossa voi opiskella ajasta ja paikasta riippumatta.

Suomalainen Kirjakauppa, yli 100-vuotias yritys ja brändi, lienee tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle. Kirjavalikoiman lisäksi ketjun noin 50 myymälässä ja verkkokaupassa myydään lahja-, askartelu- ja harrastustuotteita.

Vuoden 2022 syksyllä yritys otti loikan aineettomien palveluiden puolelle avaamalla oman kurssialustan, Suomalainen Monitaidon, jossa voi opiskella esimerkiksi kädentaitoja sekä edistää omaa hyvinvointiaan ihmissuhteiden, mielen, liikunnan, kauneuden ja terveyden saralla, ja lisäksi vaikkapa perehtyä kodin ja talouden aihepiireihin.

Perimmäisenä ajatuksena on, että kun maailma muuttuu, on tärkeää pystyä tarjoamaan asiakkaille uudenlaisia asioita, kertoo Suomalaisen Kirjakaupan verkkokauppapäällikkö Ninja Tikkanen, joka on ollut kehittämässä uutta oppimisympäristöä alkumetreiltä saakka.

"Sitä paitsi, kun palveluita karsitaan eri tahoilla ja esimerkiksi kansalaisopistojen tarjonta alkaa olla monilla paikkakunnilla aika pientä, haluamme omalta osaltamme tarjota ihmisille tekemistä ja mahdollisuuksia kehittää itseään ajasta ja paikasta riippumatta", kuvailee Tikkanen verkkokaupan syntytarinaa.

suomalainen monitaito kurssialusta


Hyvinvointi kiinnostaa

Suomalainen Monitaidon digitaalisella oppimisalustalla on tällä hetkellä noin parikymmentä kurssia, ja Ninja Tikkasen mukaan valikoimaa aiotaan kasvattaa, kunhan ensin tunnustellaan rauhassa, millaiset kurssit asiakkaita kiinnostavat.

Se on jo selvillä, että ainakin hyvinvointiin liittyvät verkkokurssit vetävät.

"Tärkeä asiakasryhmämme on yli 50-vuotiaat naiset ja heitä kiinnostaa itsensä kehittäminen, myös kirjapuolella", kertoo Tikkanen.

Verkkokurssien aihepiirejä onkin haarukoitu muun muassa kirjamyynnin perusteella, ja muutamat kurssien kouluttajat ovat myös tehneet kirjoja, jotka ovat myynnissä ketjun kauppojen hyllyillä ja verkkokaupassa.

"Saman aiheen kirja ja kurssi täydentävät toisiaan, mutta tuotteet toimivat myös erikseen", kuvailee Tikkanen.

Kouluttajia Suomalainen Monitaito löytää myös seuraamalla ajan ilmiöitä sekä sosiaalista mediaa, ja usein eri alojen asiantuntijat ottavat itse yhteyttä halutessaan tarjota oppimisympäristöön omaa kurssiaan.

verkkokurssien myynti

Tutustu Suomalainen Monitaidon verkkokauppaan ja kurssitarjontaan täältä.


Kouluttajansa näköisiä verkkokursseja

Kaikki oppimisympäristön kurssit ovat itsenäisesti ja omaan tahtiin opiskeltavia. Kurssit koostuvat lyhyistä videoista ja kuunteluharjoituksista sekä työkirjoista ja muusta luettavasta materiaalista. Käyttöoikeus kurssimateriaaliin säilyy kolme kuukautta, ja usein kursseilta saa itselleen myös sellaista materiaalia, joka jää kurssilaiselle pysyvästi myös kurssin jälkeen.

Interaktiivisuutta kursseille on luotu esimerkiksi keskustelumahdollisuudella, jossa kurssilaiset voivat esittää kouluttajalle kysymyksiä.

Se, kuinka aktiivista yhteydenpito kurssilaisten kanssa on, riippuu kouluttajasta, Tikkanen toteaa ja kertoo, että muutenkin he ovat halunneet antaa kurssien vetäjille melko vapaat kädet toteuttaa kurssinsa omannäköisellä tavallaan. Haluamme, että jokainen kurssi on mukavasti kouluttajansa näköinen, ja että kouluttajat saavat käyttää luovasti omaa asiantuntijuuttaan.

Kouluttajat saavat kuitenkin selkeät raamit ja ohjeet verkkokurssien tekemiseen, ja muun muassa tämä erottaakin Tikkasen mukaan palvelun monista muista netistä löytyvistä verkkokursseista.

Kurssivalikoimamme on hallittu, teemme sopimukset jokaisen kouluttajan kanssa erikseen ja pidämme kiinni tietystä struktuurista kurssien sisältöjen suhteen. Ajattelemme, että koska olemme vakaa ja pitkäaikainen toimija, tehtävämme on tuoda laatua ja luotettavuutta myös verkkokurssien maailmaan.

suomalainen-monitaito-verkkokurssi

Punaisena lankana vaivattomuus

Suomalainen Monitaidon kurssit ovat myynnissä Suomalaisen Kirjakaupan verkkokaupassa, ja opiskelu tapahtuu Mediamaisterin tarjoamalla alustalla. Ninja Tikkasen mielestä koulutusalustan suunnittelu ja rakentaminen oli mutkaton ja sujuva prosessi.

Saimme kaiken teknisen osaamisen ja tuen Mediamaisterilta. Meidän tehtävämme oli lähinnä asiakaspolun miettiminen. Siihenkin saimme tukea Mediamaisterin verkkopedagogiikan asiantuntijalta, Tikkanen muistelee. Aloitimme yhteistyön keväällä 2022 ja jo lokakuussa saimme palvelun avattua.

Verkko-oppimisympäristön rakentamisvaiheessa kaikki prosessit mietittiin tarkasti ja mukaan otettiin tarkoituksenmukaista automaatiota: esimerkiksi asiakkaan ostaessa kurssin hänelle lähetetään automaattisesti tunnukset, joilla hän pääsee näppärästi opintojensa pariin.

Kun automaatiot saatiin rakennettua, oppimisympäristö tuntuu rullaavan itsestään.

Tikkanen kertoo, että punaisena lankana koko suunnittelun ajan oli se, että opiskelun pitää olla vaivatonta ja verkkokurssien tekemisen tulee olla kouluttajille mahdollisimman helppoa. Siihen hänen mukaansa päästiinkin.

Toki on tärkeää teroittaa kouluttajille, että koulutuksen rakentaminen kurssialustalle ei ole mikään parin tunnin homma, eli aikataulutus on aina mietittävä kunnolla etukäteen.

Mikä Suomalainen Monitaito?

  • Suomalainen Monitaito on Suomalaisen Kirjakaupan palvelu, josta löytyy eri alojen verkkokursseja yhdestä paikasta.
  • Nettikurssien aihepiireinä ovat mm. hyvinvointi, kädentaidot, itsensä kehittäminen ja muut harrasteet.
  • Verkkokurssin sisällöt saa käyttöön heti ostoksen jälkeen ja kurssin voi suorittaa omaan tahtiin ajasta ja paikasta riippumatta. Käyttöoikeus oppimateriaaleihin päättyy kolmen kuukauden jälkeen ostotapahtumasta.

 

ninja-tikkanen-suomalainen-kirjakauppa

Ninja Tikkanen
Verkkokauppapäällikkö

Suomalainen KirjakauppaVoisiko verkkokurssien myyminen toimia myös teidän organisaatiossa? 💰

Testaa kyselyn avulla, miten verkko-oppimisalusta sopii teidän tarpeisiinne, tai varaa suoraan esittely. Asiantuntijamme tutustuu mielellään tilanteeseesi ja opastaa eteenpäin verkkokouluttamisen polulla.

VARAA ESITTELY  

Katso myös muut asiakastarinat

Eezyn oppimisalusta antaa valmiudet onnistua – työssä kuin työssä

Henkilöstöpalveluita tarjoava Eezy kaipasi apua työntekijöiden opastukseen ja perehdyttämiseen. Mediamaisterin oppimisalusta toi roimat ajansäästöt.

Verkkokoulutus opastaa iLOQin henkilöstöä vastuullisuuteen

iLOQ halusi vaikuttavan vastuullisuuskoulutuksen tukemaan strategiaansa. Tuotimme yhdessä puolituntisen, täysin itseopiskeltavan verkkokurssin.

Kauppakeskus REDI on perehdyttänyt jo 1700 työntekijää verkossa

Mediamaisteri oli mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa REDIlle digitaalisen koulutusratkaisun, jonka avulla perehdytys saatiin tuotua laajalle kohdeyleisölle tehokkaasti ja luotettavasti.