Asiakastarina

Verkkokoulutus tarinan kautta johdattelee museoiden maailmaan

Museoliitto | Pauliina Kinanen, Koulutus- ja kehittämisjohtaja

alku_museoliitto_550
  YRITYS

Suomen museoliitto on museoalan keskusjärjestö, jolla on 215 yhteisöjäsentä. Ne ylläpitävät yli 400 museokohdetta, joista yli 300 on ammatillisia museoita. Museot ovat esimerkiksi kulttuurihistoriallisia museoita, taidemuseoita ja tiedekeskuksia.

www.museoliitto.fi/

  TOIMIALA

Järjestöt

  AVAINASIAT

Tarinallinen verkkokoulutus, pedagoginen käsikirjoitus

Museoliitto tilasi Mediamaisterilta Kulttuuriperinnöstä potkua peliin -verkkokoulutuksen.

Museot tarjoavat kiehtovia aikamatkoja menneisyyteen. Emme ihan ensimmäiseksi mieltäisi museoita paikoiksi, joista voi löytää mitä herkullisimpia tarinoita ja hahmoja tämän päivän virtuaalisiin pelimaailmoihin. Näin kuitenkin kävi Museoliiton ja Kajaanin ammattikorkeakoulun Tarinat peliin ESR-hankkeessa. 

Tarinat peliin -hanke yhdisti pelisuunnittelijat ja museoiden asiantuntijat ja tuloksena syntyi huikea sukellus museoiden kulttuuriperinnön kiehtovaan maailmaan. Koska museoiden asiantuntemusta ja upeaa kulttuuriperintöä haluttiin jakaa myös Suomen muillekin luovien alojen toimijoille ja pelinkehittäjille, Museoliitto tilasi Mediamaisterilta Kulttuuriperinnöstä potkua peliin -verkkokoulutuksen.

Mitä verkkokoulutuksella tavoiteltiin?

Tavoitteena oli kertoa mielenkiintoisella ja innostavalla tavalla: Mikä on museo? Ketkä museoissa työskentelevät? Minkälaisia tarinoita museoista löytyy? Mitä on digitaalinen kulttuuriperintö ja kuinka se on saavutettavissa, koska merkittävä osa museoidenkin aineistosta on tänä päivänä jo digitaalisessa muodossa.

Koulutus- ja kehittämisjohtaja Pauliina Kinanen Museoliitosta kertoo projektista näin:

Halusimme tarjota innostavan mahdollisuuden oppia museoiden monipuolisista kulttuuriperintöaineistoista, tarinoista ja asiantuntemuksesta. Pelinkehittäjän näkökulmasta kerrottu tarinallinen kokonaisuus toimii mielestämme erinomaisena johdatuksena museomaailmaan. Toivomme, että mahdollisimman moni pelinkehittäjä ja alan opiskelija löytää tämän avoimen kurssin, hyödyntää sitä työssään tai opinnoissaan ja innostuu yhteistyöstä museoiden kanssa.   

Lopputuloksena syntyi tarinallinen verkkokoulutus

Yhteistyönä luotiin 90 minuutin mittainen tarinan muotoon käsikirjoitettu verkkokoulutus. 
Museoliiton verkkokoulutuksen johdannossa kerrotaan: "Kulttuuriperinnöstä potkua peliin on verkkokoulutus, jota ei suoriteta, vaan tarina, joka koetaan. Kurssilla seuraat kahta kuvitteellista pelisuunnittelijaa, jotka tutustuvat kulttuuriperintöön ja museoihin ideoidessaan uutta peliä kuvitteelliselle Karhuvaaran kunnalle”.

Verkkokoulutus on oivaltava sekoitus animaatiota, videovierailuja eri museoissa, museotyöntekijöiden haastatteluja sekä eri aktiviteettejä ja tehtäviä. Mukaansatempaavassa ja monipuolisessa verkkokoulutuksessa osallistuja voi kokea itse liikkuvansa museoiden maailmassa ja sieltä todellakin voi ammentaa uusia ideoita peleihin. Samalla voi myös tutustua Tarinat peliin -hankkeessa toteutettuihin mielikuvituksellisen rohkeisiin pelitoteutuksiin, jotka luotiin yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa.

Asiantuntevaa yhteistyötä

Hanke on esimerkki siitä, mitä eri alan toimijoiden asiantuntemuksella ja yhteistyöllä voidaan saavuttaa. Meille mediamaisterilaisille on tärkeää kuunnella korva tarkkana asiakkaiden tavoitteita ja ylittää itsemme luomalla ainutlaatuisia tuotoksia yhteistyön voimalla.

Mediamaisteri toteutti verkkokoulutuksen pedagogisen käsikirjoituksen, videokuvasi eri museoissa asiantuntijoita, loi upean visuaalisen ilmeen ja puhalsi animaatiohahmoihin hengen ja paketoi kaikki nämä yhdeksi toiminnalliseksi verkkokoulutukseksi.

Koulutusten sisällöntuotannosta vastaava Tiina Manner Mediamaisterilta kertoo projektista:

Koska kohderyhmänä oli pelinkehittäjät ja luovien alojen toimijat, emme voineet missään tapauksessa tehdä perinteistä ”klikkaa ja lue” tyyppistä verkkokoulutusta. Kohderyhmä olisi uupunut jo ensiminuuteilla. Loimme tarinan, joka vie opiskelijan oleellisen tiedon äärelle, tilanteeseen, missä kuka tahansa pelisuunnittelija voi olla projektinsa alkumetreillä. Vauhtia opiskeluun tuovat hahmot, joiden dialogi vie mielenkiintoisella tavalla opiskelua eteenpäin ja antaa kohdennetusti hyödyllistä tietoa ja upeita ideoita. Museovierailut olivat itse asiassa meidän tuotantotiimillekin mieltä avartavia huippukokemuksia.

Hankkeessa tuotettu Kulttuuriperinnöstä potkua peliin -koulutus on kaikille avoin ja koulutuksen suorituksesta on mahdollista saada myös todistus. Pääset  tutustumaan verkkokurssiin ja suorittamaan kurssin tästä >

Mietitkö, mitä kannattaa ottaa huomioon verkkokursseja suunniteltaessa? Lataa avuksesi sisällöntuotannon oppaamme ja aloita laadukkaiden verkkokurssien luominen jo tänään!

LATAA SISÄLLÖNTUOTANTO OPAS

 

Katso myös muut asiakastarinat

Tapojärven uusi mobiilisti toimiva verkkokoulutusympäristö

Perehdyttämis- ja turvallisuuskoulutus saatiin Tapojärvellä nyt entistä helpommin ja joustavammin työntekijöiden saataville uuden e-learning -perehdytyksen ansiosta.

Tukesin eTentti verkkokoulutusympäristö sähköisti paperitentit

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) halusi muuttaa käytäntöjään modernimpaan suuntaan ja päätti puolitoista vuotta sitten aloittaa projektin käytönvalvojien ja vastuuhenkilöiden paperitenttien sähköistämiseksi.

Satakunnan sydänpiirin koulutusympäristön uusi ilme

Mediamaisteri mukana kehittämässä Satakunnan Sydänpiirin Verkkopuntari-koulutusympäristöä.