Asiakastarina

Taksi Helsinki kouluttaa kuljettajansa verkossa

Taksi Helsinki Oy | Marko Tikkanen, liiketoimintapäällikkö

Taksi-Helsinki
  YRITYS

Taksi Helsinki on Suomen suurin taksien tilausvälitysyhtiö, jossa työskentelee noin 100 asiantuntevaa taksihelsinkiläistä. Yrityksen tärkein tehtävä on varmistaa asiakkailleen taksipalveluiden laatu, turvallisuus ja saatavuus.

Pääkaupunkiseudun lisäksi Taksi Helsinki operoi useassa eri maakunnassa ja tarjoaa palveluita niin yritysten kuin kuluttajien kuljetustarpeisiin.

www.taksihelsinki.fi

  TOIMIALA

Taksien tilausvälitys

  AVAINASIAT

Kuljettajakoulutukset, perehdytys & verkkokauppa

Taksi Helsinki on edelläkävijä taksikuljettajien digitaalisessa kouluttamisessa. Se aloitti koulutustoimintansa siirtämisen verkkoon jo pari vuotta sitten eli hyvissä ajoin ennen koronan aikaansaamaa yhteiskunnan laajempaa digiloikkaa.

Syynä oli ennen kaikkea se, että kuljettajapula oli kova, ja yritys halusi madaltaa kuljettajaksi hakeutumisen kynnystä ja löytää hyviä henkilöitä kuljettajiksi.

Tuntui, että varsinkin hyvät asiakaspalvelijat olivat tuolloin melko vähissä, Taksi Helsingin liiketoimintapäällikkö Marko Tikkanen toteaa.

Aiemmin koulutus järjestettiin lähiopetuksena ja koulutusprosessi oli Tikkasen mukaan hidas ja kankea. Nyt Taksi Helsinki kouluttaa kaikki omat kuljettajansa täysin verkossa. Vain päättökoe ja tutor-ajo suoritetaan paikan päällä.

Tähän mennessä yrityksen digitaalisen kuljettajakoulutuksen on suorittanut jo noin 500 kuljettajaa, vaikka korona on hiljentänyt toimialaa merkittävästi. Kaikkiaan Taksi Helsingillä on noin 2500 kuljettajaa pääkaupunkiseudulla.

Opiskelijat voivat käydä koulutuksen verkossa omalla ajallaan paikasta ja laitteesta riippumatta. Saimme digitalisoinnin myötä puristettua koulutuksen hintaakin huomattavasti aiempaa alemmaksi.

 

Asiakaspalvelu keskiöön

Marko Tikkanen kertoo, että koulutuksen digitalisointi on ollut osa yrityksen laajempaa strategista muutosta. Koulutuksen sisältöä ajanmukaistettiin ja keskiöön nostettiin asiakaspalvelu.

Toki taksikuljettajille paikallistuntemuksen hallinta on tärkeä osa ammattitaitoa, mutta nykyisin navigaattorit auttavat. Sen sijaan asiakaspalvelua ei voi ulkoistaa laitteille ja meille on tärkeää, että kuljettajamme hallitsevat asiakaskohtaamiset, hän toteaa.

Asiakaspalvelunäkökulman painotus vaikutti myös siihen, että verkkokoulutus on saatavilla vain suomen kielellä.

Edellytämme kuljettajiltamme riittävää suomen kielen taitoa, jotta he se selviytyvät asiakaspalvelutilanteista.

Asiakaspalveluosaamista Taksi Helsingin uudella koulutusalustalla opetetaan pääasiassa videoiden avulla. Videoilla näytetään sekä huono suoritus että hyvä suoritus. Tilanteita näyttelee ammattinäyttelijä.

Pyrimme videoiden ja ahaa-elämysten avulla herättämään opiskelijoita. Ja ilmeisesti olemme siinä onnistuneet, sillä palaute on ollut positiivista.

Koulutuksen käytyään opiskelijan on suoritettava koe, joka pitää sisällään 50 kysymystä. Järjestelmä arpoo kysymykset 500 kysymyksen pankista, joten ulkoa opettelu ei onnistu, vaan opiskelijan on oikeasti tiedettävä vastaukset. Myös lunttaamisen mahdollisuus on poissuljettu, sillä jokaisella kokeeseen osallistujalla on eri kysymykset. Kun koe päättyy, opiskelija saa välittömästi vastauksen, pääsikö hän kokeesta läpi vai ei. Koe suoritetaan samanlaisella tabletilla kuin mikä kuljettajilla on autossa työvälineenä.

Taksinkuljettajiksi haluavien on läpäistävä myös Traficomin taksinkuljettajan koe, joten Taksi Helsingin koulutus ei ole välttämätön taksikuskin ammatista haaveileville. Se on kuitenkin välttämätön, jos haluaa Taksi Helsingin kuljettajaksi.

Haluamme, että kuljettajamme hallitsevat meidän toimintatavat ja asiakaspalveluvaatimukset. Siksi jokaisen meille tulevan kuljettajan on käytävä koulutuksemme ja läpäistävä loppukokeemme, Tikkanen sanoo.

 

Samalla rakennettiin oma verkkokauppa

Kun Taksi Helsinki rakensi uutta verkkokoulutusjärjestelmäänsä, heräsi ajatus myös omasta verkkokaupasta, ja ajatus myös toteutettiin. Nyt Taksi Helsingin verkkokaupasta voi ostaa koulutuksia ja kokeita, ja tulevaisuudessa sieltä voi mahdollisesti ostaa muitakin tuotteita, kuten lahjakortteja.

Verkkokauppa säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa meidän talouspuolella. Kun asiakas ostaa koulutuksen tai kokeen verkkokaupasta, hän maksaa sen saman tien. Näin olemme välttyneet aiemmin resursseja vieneeltä laskutus- ja perintärumbalta, Tikkanen kertoo.

Mediamaisterin rooli Taksi Helsingin koulutusalustan ja verkkokaupan luomisessa on ollut vastata järjestelmien teknisestä toteutuksesta.

Valitsimme Mediamaisterin, sillä luotamme heidän ammattitaitoonsa ja he tarjosivat kokonaisvaltaisen ratkaisun.

Marko Tikkasen mukaan Taksi Helsingin digikoulutuspolkua ja verkkokaupparatkaisua on viritetty ja hiottu paremmaksi ja sujuvammaksi koko ajan, ja kehittämistyötä riittää edelleen.

On tosi tärkeää, että asiakkaan polku on mahdollisimman simppeli ja looginen, ja ettei se tökkää missään vaiheessa. Samalla sen pitäisi pystyä tarjoamaan kaikki tarvittava informaatio. Siinä on monta asiaa mietittäväksi, hän sanoo.

 

Voisiko teilläkin hyödyntää digikoulutuksia ja verkkokauppaa? 

Digitaalisuus voi tarjota lyömättömän vipuvarren koulutusten järjestämiseen. Toisaalta, se ei poista aidon ihmiskontaktin merkitystä. Mikäli Taksi Helsingin tapainen ratkaisu kuulostaa sopivalta lähestymistavalta teillekin, testaa miten oppimisalusta sopisi teidän verkko-oppimisen tarpeisiin, ja buukkaa asiantuntijamme kanssa yhteinen ideariihi.

OTA YHTEYTTÄ  

Katso myös muut asiakastarinat

Pohjantähden verkkokoulutusympäristö modernisoitiin

Pohjantähti uudisti sähköistä koulutustoimintaa nykyaikaisella verkkokoulutusympäristöllä sekä tehokkaalla automaatiolla.

Satakunnan sydänpiirin koulutusympäristön uusi ilme

Mediamaisteri mukana kehittämässä Satakunnan Sydänpiirin Verkkopuntari-koulutusympäristöä.

Partiolaisten koulutustoiminnan digiharppaus

Partiolaiset uudistivat verkkokoulutusympäristön vastaamaan paremmin tulevaisuuden tavoitteita.