Verkkokouluttamisen vinkit 1/4: Koulutuksen tavoitteet ja suunnittelu

  26. tammikuuta, 2021     Tiina Rahja

work-13

Meille on kertynyt vuosikymmenten kokemus verkkokoulutusten rakentamisesta, ja saamme jatkuvasti kyselyitä aiheesta. Auttaaksemme aloittelevia verkkokoulutuksien tekijöitä julkaisemme neljän blogipostauksen sarjan, jossa esittelemme verkkokoulutuksen tekemisen eri vaiheet: määrittelyn, käsikirjoittamisen, tuotannon sekä käyttöönoton.

Jokaisen blogikirjoituksen lisäksi voit ladata itsellesi tarkistuslistan, jonka avulla varmistat helposti, että olet ottanut kaiken tarvittavan huomioon omassa verkkokoulutuksen tuotantoprosessissasi.

Katso blogisarjan kaikki osat:

1. Miten pääsen alkuun verkkokouluttamisessa?
2. Käsikirjoitus on verkkokoulutuksen punainen lanka
3. Miten verkkokoulutus käytännössä toteutetaan?
4. Uuden verkkokoulutuksen käyttöönotto ja markkinointi


Miksi tarvitsemme juuri tämän verkkokoulutuksen?

Todennäköisesti sinulla on jo ajatus siitä, mitä haluat kouluttaa ja kenelle, ja olet myös jo pohtinut verkkokouluttamista toteutustapana. Pysähdy kuitenkin ajattelemaan seuraavia kysymyksiä tarkemmin ennen kuin etenet - näin säästät huomattavasti aikaa myöhemmin.

Mieti ensin, haluatko lisätä opiskelijoidesi tietoja, opettaa heille uusia taitoja, vai muuttaa heidän asenteitaan? Vai onko koulutuksella jokin muu tavoite?

Verkkokoulutuksella voit tehdä edellä mainittuja asioita, mutta pelkkä verkkokoulutus ei riitä kaikkeen. Joissain tilanteissa tiedottaminen, selkeämpi viestintä, henkilökohtainen ohjaus tai lähiopetus voi olla välttämätön lisä, vaikka verkkokoulutus opettaisikin perustiedot ja -taidot.elearning-sisallontuotanto


Verkkokoulutusten tulee huomioida oganisaatiotason tavoitteet ja rajoitteet

Moni muistaa omilta kouluajoiltaan, kuinka mekaaninen 'pänttääminen' harvoin johti ihanteellisiin oppimistuloksiin. Toisaalta ne oppiaineet, jotka innostivat ja motivoivat meitä, johtivat todennäköisemmin parempiin tuloksiin.

Työelämässä etenkin jälkimmäisen merkitys korostuu, sillä koulutusten tavoite ei ole pelkkä "tenttien läpäiseminen", vaan tärkeiden työelämätaitojen vieminen käytäntöön halutulla tavalla.

Koulutuksia suunnitellessa onkin hyvä pohtia mikä on se organisaation perustehtävä, arvo tai tavoite, jonka toteutumista tämä verkkokoulutus tulee edistämään?

Samalla on tärkeä pohtia kuinka organisaatiosi nykyinen rakenne, kulttuuri ja käytänteet mahdollistavat sen, mitä muutosta haluat koulutuksilla edistää. Jos ne eivät sitä vielä tee, mieti, voitko vaikuttaa ensin näihin ylätason asioihin, tai pystytkö suunnittelemaan koulutuksen muuten niin, että se ottaa huomioon ympäristön asettamat rajoitteet.


Miksi oppimistavoitteet ovat kriittisiä onnistumisen kannalta?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvin laaditut ja selkeät oppimistavoitteet edistävät oppilaan motivaatiota ja sitoutumista käsiteltävään aiheeseen.  

Onkin tärkeä pohtia oman verkkokoulutuksen oppimistavoitteita: mitä opiskelijoiden tulisi koulutuksen käytyään osata, ymmärtää tai kyetä tekemään?

Entä miksi haluat heidän oppivan juuri nämä asiat? Pyri muotoilemaan oppimistavoitteesi kahdeksi, korkeintaan kolmeksi lyhyeksi lauseeksi. Hyvä idea on myös antaa ensimmäinen luonnos tavoitteista luettavaksi jollekulle tulevalle opiskelijalle - jos hän ei heti ymmärrä tavoitteita, hio niitä edelleen, kunnes ne aukeavat ensimmäiseltä lukemalta.

Kohderyhmän huomioiminen tuo koulutuksiin vaikuttavuutta

Rinnakkain oppimistavoitteiden määrittelyn kanssa kannattaa miettiä koulutuksen kohderyhmää. Mikä on tulevien opiskelijoiden edeltävä tietämys aiheesta ja millainen on heidän nykyosaamisensa taso?

Entäpä ikäjakauma, koulutustaso ja kielitaito? Nämä kaikki seikat vaikuttavat siihen, mitä koulutuksessa kerrot ja millä tasolla käsittelet asioita. Perehdytyskurssin tai koko organisaatiolle kohdistetun tietoturvakurssin lähtökohdat ovat hyvin erilaiset kuin pienelle erikoislääkärien joukolle suunnatut hoitosuosituskoulutukset. Mitä suurempi kohderyhmä, sitä yleisemmällä tasolla joudut käsittelemään asioita.


Seuranta ja mitattavuus tekee oppimistulokset näkyväksi

koulutusstrategia-verkkokoulutusJo tässä vaiheessa on tärkeää miettiä miten oppimistavoitteiden saavuttamista mitataan: älä määrittele itsellesi sellaisia tavoitteita, joiden saavuttamista et pysty mitenkään seuraamaan.

Seuraavassa blogikirjoituksessamme kerromme tarkemmin verkkokoulutuksen käsikirjoitusvaiheesta, jonka aikana valitaan myös oppimista tukevat tehtävät, aktiviteetit ja mahdollinen lopputesti.

Niiden avulla pystyt todentamaan oppimisen itse koulutuksen aikana - mutta älä unohda seurata myös koulutuksen vaikuttavuutta organisaatiossasi. Pystyisitkö pyytämään opiskelijoilta palautetta ainakin heti, kun he ovat käyneet koulutuksen, ja mielellään 3-6 kk jälkeenkin? Tai pystytkö jotenkin muuten seuraamaan koulutuksen avulla aikaansaamiasi muutoksia organisaatiossasi?


Yksityiskohdillakin on väliä!

Jo verkkokoulutuksen tuotantoa aloitettaessa kannattaa miettiä myös joidenkin teknisempien yksityiskohtien toteutusta. Tarkista ainakin seuraavat:

  • Missä koulutus opiskellaan, eli onko organisaatiollasi jo olemassa oppimisalusta, vai onko koulutuksen tarkoitus sijaita jossain muualla?
  • Pystytkö vaikuttamaan siihen, että opiskelijoilla olisi rauhallinen tila, jossa opiskella - myös esimerkiksi kiireisessä tehtaassa tai sairaalassa?
  • Entä opiskelun fyysinen ympäristö: opiskellaanko koulutus todennäköisemmin tietokoneella vai mobiililaitteella? Tämä tulee vaikuttamaan kurssin rakenteeseen ja sisältötyyppeihin.
  • Löytyykö organisaatioltasi graafista ohjeistoa tai brändiopasta, joiden mukaan koulutuksen visuaalinen ilme tulisi suunnitella?
  • Tuleeko koulutuksen olla saavutettava?
  • Onko koulutuksella oltava erilaisia kieliversioita?
  • Onhan jokaisella kohderyhmäsi jäsenillä pääsy opiskelupaikkaan?
  • Halutaanko koulutuksessa etenemistä rajoittaa tietyin suoritusehdoin, vai voiko osioiden ja sisältöjen välillä 'hyppiä' haluamassaan järjestyksessä?

Kun mietit vielä nämä yksityiskohdat etukäteen, ovat verkkokoulutuksen rakentamisen seuraavat vaiheet paljon selkeämpiä.

Blogisarjan seuraavassa jaksossa pureudutaan verkkokoulutuksen käsikirjoittamisen saloihin ja nikseihin. Muistathan siis laittaa uutiskirjeemme tilaukseen! 😊


Ideasta toteutukseen: Lataa ilmainen mallipohja suunnittelusi tueksi

Voit ladata alta kätevän suunnittelupohjan, jonka avulla voit varmistaa, että olet ottanut koulutuksen määrittelyvaiheessa kaiken tarvittavan huomioon.

NAPPAA SUUNNITTELUPOHJA TÄSTÄ  

 

 

 

Suosituimmat kirjoitukset

Opas verkko-oppimisympäristön valintaan

Lataa opas