Ammattiopetuksen reformi ja Moodle

  23. maaliskuuta, 2018     Karoliina Nisula

Expressions-1-229629-edited.jpgAmmattiopetuksen uudistaminen aiheuttaa oppilaitoksissa kovasti pohdintaa siitä, miten ja missä järjestelmissä opiskelijoita voidaan osaamisperustaisesti ohjata. Moodle on monessa oppilaitoksessa keskeinen oppimisympäristö ja seurannan keskittäminen sinne tuntuu mielekkäältä.

Moodlessa on välineitä, joilla voidaan kartoittaa ja rekisteröidä osaamista. “Competence framework” eli osaamisen viitekehys muodostaa rakenteen, johon tutkinto voidaan jaotella kompetensseiksi eli osaamistavoitteiksi. Kompetensseista voidaan muodostaa opintosuunnitelmia. Yksittäisillä kursseilla kompetensseihin voidaan liittää aktiviteetteja (esim. tehtäviä ja tenttejä), joita suoritettaessa osaamistavoitteet täyttyvät. Opiskelija näkee etenemisensä omassa profiilissaan.

Osaamisen kerryttäminen Moodle-oppimisympäristön eri kursseilta onnistuu hyvin competence framework-työvälineiden kautta. Opiskelijan kokonaisvaltainen ohjaaminen Moodlessa on haasteellisempaa. Ohjaavan opettajan on työlästä seurata opiskelijan oppimispolkua ja käytännön osaamisen rekisteröinti esimerkiksi työpaikalla järjestettävän koulutuksen tai näyttöjen yhteydessä on kankeaa.

Mediamaisteri ja Tawasta ovat yhteistyönä kehittäneet MaisteriLMS-tuoteperheeseen helppokäyttöisen osaamisen seurantajärjestelmän, joka voidaan liittää Moodleen lisätoiminnallisuudeksi. Futural Skills -järjestelmällä sekä opiskelija että ohjaava opettaja näkevät opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman visuaalisena kokonaisuutena. Opintosuunnitelma on valmiiksi paloiteltu tutkinnon osiin ja edelleen osaamistavoitteisiin. Kun opiskelija suorittaa aktiviteetteja ja saavuttaa osaamistavoitteita Moodlessa, tieto päivittyy automaattisesti Futural Skills –seurantajärjestelmään.

Futural Skills -järjestelmässä voidaan seurata myös työpaikalla järjestettävää koulutusta ja näyttöjä. Opiskelija voi mobiilikäyttöliittymällä helposti dokumentoida käytännön oppimistuloksia kuvin, videoin ja lyhyin selostein. Työpaikkaohjaaja pääsee järjestelmään kommentoimaan ja antamaan palautetta oppimistuloksista. Opiskelija voi tuottaa oppimistuloksistaan portfolion. MaisteriLMS/Futural Skills -kokonaisuudella kaikki oppiminen eri oppimisympäristöistä saadaan helposti kerättyä yhteen paikkaan.

 Futural Skills parhaillaan mukana eEemelin loppukilpailussa!

Suosituimmat kirjoitukset

Opas verkko-oppimisympäristön valintaan

Lataa opas