Näin syntyy hyvä ruutukaappausvideo – 10 vinkkiä

  4. syyskuuta, 2018     Ari Pajula

Ruutukaappausvideo on kätevä tiedonvälityksen ja verkkokouluttamisen työkalu. Aiemmin tällaisten videoiden tekeminen jätettiin AV-ammattilaisten tehtäväksi. Nykyisin kuka tahansa voi tuottaa hyviä ruutukaappausvideoita eli tallentaa oman tietokoneensa näyttökuvaa ja webbikameran videota nopeasti ja helposti.

Toisaalta videoiden yleistyminen on johtanut siihen, että sinne päin hutaistu tallenne aiheuttaa entistä helpommin katselijan turhautumista. Vaikka videon tekeminen onnistuu napin painalluksella, laadukkaaseen lopputulokseen kannattaa kiinnittää huomiota.

e-learning-verkko-oppiminen-png

Ota haltuun e-learningin eli verkko-oppimisen kiemurat ➡️

Miksi tehdä ruutukaappausvideo (screencast)?

Ruutukaappausvideot ovat erityisen toimivia silloin, kun haluat kertoa vaikkapa ohjelmiston uusista ominaisuuksista havainnollistaen niitä näytöllä. Oikeastaan ruutukaappausvideot toimivat melkeinpä minkä tahansa tiedon välitykseen, koska voit esittää näytölläsi juuri sellaista materiaalia jota asiasi koskee.

Varsinkin verkkokoulutusten toteutuksessa ruutukaappausvideot tai opetusvideot ovat houkutteleva vaihtoehto aikaa vieville ja hintaville kuvaussessioille. Voit siis tuottaa tärkeää sisältöä pienillä kustannuksilla.

Mutta miten aloittelijakin voisi onnistua videon tekemisessä? 🦸

 

1. Tee videolle käsikirjoitus

Määrittele videollesi tavoite ja tee käsikirjoitus tulevasta esityksestäsi:

  • Mitä asioita esityksen tulee sisältää? Mitä haluat katsojalle jäävän mieleen?
  • Käsikirjoitus auttaa kertomaan asiat selkeästi ja välttämään takeltelua.
  • Tuo mukaan positiivista tunnetta – se edistää oppimista ja viestin perille menoa.
  • Puhuttele oppijaa (tai muuta kuulijaa), eli käytä aktiivista muotoa.
  • Aseta tehtäviä ja tavoitteita – mitä odotat kuulijan tekevän tai oppivan?

Tämä muistilista opastaa erityisesti verkkokoulutusten käsikirjoittamiseen, mutta moni sama asia pätee myös ruutukaappausvideioiden tekemiseen. Voit perehtyä aiheeseen enemmän tutustumalla myös verkkokoulutusten sisällöntuotannon oppaaseen.

2. Valmistele kuvausympäristö

Valmistaudu tekemään kuvaus rauhallisessa ja siistissä ympäristössä. Blokkaa etukäteen häiriötekijät; laita puhelin äänettömälle ja pois käden ulottuvilta, sulje tietokoneen notifikaatiot ja hälytykset sekä sosiaaliset mediat, sulje ovet ja ikkunat sekä jätä tarvittaessa stop-kyltti oveen koulusta kotiin paukkaavia lapsia varten. 😉

3. Siivoa työpöytäsi ja työpöytäsi

Siivoa tietokoneesi työpöytä ja käytä taustakuvana jotakin neutraalia kuvaa. Jos käytät nettikameraa ruutukaappauksen yhteydessä, varmista myös fyysisen työpöytäsi ja taustalla näkyvän kuva-alueen siisteys. Valaistus tulee myös miettiä ja testata. Ruutukaappausvideon onnistumisen kannalta oleellista on, että kuulijan ei tarvitse häiriintyä ylimääräisistä välilehdistä tai muista sotkuista.

4. Käytä konkreettisia esimerkkejä

Ihmiset rakastavat esimerkkejä. Usein esityksistä juuri konkreettiset esimerkit jäävät mieleen. Lisää siis esitykseesi riittävästi case-esimerkkejä, muita havainnollistuksia tai ihan omia tarinoita. 💬 Ruutukaappausvideota katsellessa mieli vaeltaa helposti muualle. Vangitse siis kuulijan huomio esittämällä sisältö puhuttelevasti.

5. Anna luonteesi näkyä

Älä ole pelkkä konemaisesti puhuva pää, vaan tuo persoonasi esiin. Esittele itsesi alussa ja puhuttele kuulijaa: "Hei ja kiitos kun tulit katsomaan tämän videon..." 🙋‍♂️ Selosta asiat niin, että ihmiset ymmärtävät, ja vältä käsittämätöntä jargonia. Aitous tekee videostasi katsomisen arvoisen.

6. Etene rauhallisesti ja pidä taukoja

Varaa riittävästi aikaa siirtyessäsi asiasta toiseen. Kuulijalle asia on monesti aivan uusi ja on hyvä antaa aikaa asioiden jäsentymiselle. Vältä nopeaa ikkunoiden vaihtamista tai liian nopeita hiiren liikkeitä. Varmista, että hitaimmankin kuulijan on mahdollista pysyä mukana esityksessäsi. Esityksen rytmitys ja pienet tauot vahvistavat viestin omaksumista, aivan kuten minkä tahansa esiintymisen kohdalla.

7. Personoi ja rikastuta videotasi

Jos teet usein videoita, kannattaa miettiä kuinka tuot brändisi esille kaikissa videoissa. Voit valmistella esimerkiksi valmiit introt ja lopetukset videoihisi ja käyttää näitä kaikissa tallenteissa. 💫 Rikastuta videosi jälkikäteen lisäämällä esimerkiksi esitysdiat osaksi videota tai lisäämällä linkkejä tärkeisiin aihealueisiin. Voit myös sallia katsojille mahdollisuuden kommentointiin ja kerätä näin tärkeää palautetta.

8. Jaa ruutukaappausvideo osiin

Videot eivät saa olla liian pitkiä. Pidemmissä esityksissä on tärkeää jakaa esitys loogisiin lukuihin tai osioihin, jotta katsoja voi helposti katsoa häntä kiinostavat osuudet videosta. Videon pilkkominen tukee mikro-oppimisen periaatetta. 🧩 Lyhyitä videoita on helppo kahlata silloin kun kuulijalle parhaiten sopii – vaikkapa työmatkalla tai kahvitauon yhteydessä.

9. Julkaise video järkevästi

Videon sisällöstä riippuen joudut miettimään, laitatko sen näkyviin YouTuben kaltaisiin julkisiin kanaviin vai yksityiselle kanavalle. Julkaistessasi videon esimerkiksi YouTubeen, luovutat samalla oikeudet videoon. Jos haluat säilyttää oikeuden videomateriaaliisi, tulee sinun julkaista se yksityiselle videokanavalle. Mediamaisterin tarjoama Ubicast on esimerkki yksityisestä videokanavasta.

10. Analytiikka ja palautteet käyttöön

Hyödynnä saatavilla olevaa analytiikkaa, jotta seuraava videosi olisi vieläkin parempi. Kuinka monta ihmistä katsoi videosi? Säilyikö heidän mielenkiinto videon loppuun asti? Mitkä ovat videosi katsotuimmat osuudet? Numeroiden ohella kannattaa kerätä sanallista palautetta katsojilta – näin voit löytää hyviä ideoita tulevien videoiden paranteluun.

🎥🧑‍💻🎥🧑‍💻🎥🧑‍💻

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua ruutukaappausvideoiden taltiointiin! Jos kaipaat apua videotyökalun löytämisessä tai videoiden tekemisessä, otahan meihin yhteyttä.

 

 

Lue seuraavaksi: Kuinka tehdä vaikuttavia opetusvideoita? 💡

Suosituimmat kirjoitukset

Opas verkko-oppimisympäristön valintaan

Lataa opas