Verkkokoulutuksen hyödyt: 6 syytä oppia ja kouluttaa verkossa

  8. tammikuuta, 2019     Isto Laapio

 
verkkokoulutusVaikka verkko-oppiminen eli e-learning ei ole uusi ilmiö, mobiililaitteiden globaali yleistyminen tarkoittaa, että lähes jokaisella on mahdollisuus oppia ja kouluttautua digitaalisesti. Riippumatta organisaatiosi toimialasta tai koosta, perehdytys ja koulutus kuuluvat varmasti teidänkin arkeen. Tässä napakka lista verkko-oppimisen merkittävimpiä hyötyjä ja mahdollisuuksia.

1. Joustavuus

Yleensä merkittävin verkko-oppimisen tuoma mahdollisuus on koulutuksen riippumattomuus ajasta ja paikasta. Joustavuus tuo koulutustoimintaan korvaamatonta tehokkuutta ja parantaa oppimistuloksia. Etäily on tullut jäädäkseen mutta ihmisten kalenterit ovat aivan yhtä täynnä kuin ennenkin. Verkkokoulutuksella välttää ison määrän kalenterijumppaa ja samalla kouluttajien aikaa säästyy kehittävään työhön. Oppijat puolestaan voivat palata koulutusmateriaalien pariin milloin tahansa: kaikki tieto löytyy helposti verkosta. 

2. Skaalautuvuus

Oli kyse sitten muutaman asiantuntijan täsmäkoulutuksesta tai kokonaisen organisaation kattavasta koulutustarpeesta, verkkokoulutus skaalautuu tarpeen mukaan ilman suuria kustannuseroja. 🚀 Verkossa perehdytykset ja toistuvat koulutukset voi päivittää ketterästi ajan tasalle, ja niihin voi tarvittaessa lisätä uusia palasia koulutustarpeiden muuttuessa. Samalla on helppoa varmistaa, että kaikilla on tarvittavat koulutukset suoritettuna, ja että viestintä on yhtenäistä.

3. Saavutettavuus

Verkko-oppimisympäristöt eli oppimisalustat tarjoavat laitteesta riippumattomat mahdollisuudet etäopiskeluun. Opiskelu onnistuu kännykällä, tabletilla tai läppärillä mistä päin maailmaa tahansa. Älypuhelimien yleistyttyä oppimateriaalit kulkevat taskussa mukana, ja moni koulutus voidaankin järjestää kokonaan etänä verkon kautta. 

Lue myös: 👉 3 syytä viedä henkilöstön perehdytys verkkoon 👈

4. Tehokkuus

Sen lisäksi että verkko-oppiminen on kustannustehokasta ja ajankäytöllisesti tehokasta, verkkokoulutuksessa hyödynnetään usein monimuoto-oppimista, joka todistetusti auttaa omaksumaan opitut asiat tehokkaammin. 💡 Usein opettajalähtöistä lähioppimista tehokkaammin toimii interaktiivinen, pedagogisesti suunniteltu ja vahvasti opiskelijalähtöinen verkko-oppiminen, jossa jokainen voi edetä omassa tahdissaan.

5. Taloudellisuus 

Yksi perinteisen oppimisen keskeisimmistä haasteista on lähiopetuspäivien kustannukset. Matkakulut, tilavuokrat ja päivärahat ovat esimerkkejä kustannuksista, jotka tekevät koulutuksesta kalliin alta aikayksikön. Verkko-oppiminen onnistuu kaikkien taskusta löytyvällä älypuhelimella ja internet-yhteydellä, paikasta ja ajasta riippumatta, ja maksaa parhaassa tapauksessa murto-osan perinteisen oppimisen kiinteistä kustannuksista. Digitaaliset oppimateriaalit säästävät myös luontoa, kun aineistoja ei tarvitse turhaan tulostella.

6. Mitattavuus ja raportointi

Siinä missä perinteisen koulutuksen mittaaminen on usein jäänyt tentin tai palautekyselyn muotoon, verkossa on käytössä yhä useampia mittareita opetuksen ja oppimistulosten seurantaan. Samalla kun oppimista mitataan verkossa, voidaan kerätyn datan pohjalta kehittää koulutuksista yhä parempia. Analytiikkatyökalujen avulla raportit valmistuvat automaattisesti ja täsmällisesti. 📊

Lähde aina liikkeelle koulutustarpeesta

Koulutuksia on monenlaisia, eikä kaikkea kannata siirtää sellaisenaan verkkoon. Verkkokoulutus tarjoaa kuitenkin monipuolisen tuen muulle koulutustoiminnalle: verkkokoulutus toimii hyvin lähiopetusta täydentävänä elementtinä, tai toisaalta paras vaihtoehto voi olla verkkoon painottuva monimuoto-opetus. Puhtaasti verkossa tapahtuvan itseopiskelun rooli on myös kovassa kasvussa.

Ennen verkkokoulutuksen järjestämistä on syytä päivittää kouluttamisen työkalupakki. LMS (Learning Management System) eli tuttavallisemmin oppimisalusta on verkko-oppimisen ytimessä.

📚 Lataa tästä maksuton opas verkko-oppimisympäristön valintaan 📚

ostajan-opas

Suosituimmat kirjoitukset

Opas verkko-oppimisympäristön valintaan

Lataa opas