Verkkokoulutuksen hyödyt: 6 syytä oppia verkossa

  8. tammikuuta, 2019     Isto Laapio

 
verkkokoulutusVaikka verkko-oppiminen ei ilmiönä ole uusi, mobiililaitteiden globaali yleistyminen tarkoittaa, että lähes jokaisella on mahdollisuus oppia ja kouluttautua digitaalisesti. Oli organisaatiosi mikä tahansa, perehdytys ja koulutus kuuluu hyvin todennäköisesti arkeen. Verkko-oppimisen tarjoamia mahdollisuuksia kannattaakin harkita tosissaan. 

 

Alla kuusi verkko-oppimisen tuomaa hyötyä:

1. Joustavuus

Verkko-oppimisen suurimpia lainalaisuuksia on riippumattomuus ajasta ja paikasta. Kun aika ja paikka ei enää aseta rajoituksia oppimiselle, vastaa oppiminen tulevaisuuden koulun ja toimiston joustavia tarpeita. Lisäksi oppimateriaaliin palaaminen onnistuu milloin tahansa, kun kaikki tieto löytyy helposti verkosta. 

2. Saavutettavuus

Verkko-oppimisympäristöt tarjoavat laitteesta riippumattomat mahdollisuudet etäopiskeluun. Opiskelu onnistuu kännykällä, tabletilla tai läppärillä mistä päin maailmaa tahansa. Älypuhelimien yleistyttyä oppimateriaalit kulkevat taskussa mukana, ja moni koulutus voidaankin järjestää kokonaan etänä.

3. Skaalautuvuus

Oli kyse sitten muutaman asiantuntijan täsmäkoulutuksesta tai kokonaisen organisaation kattavasta koulutustarpeesta, verkkokoulutus on skaalattavissa tarpeen mukaan ilman suuria kustannuseroja. Perehdytykset ja usein toistuvat koulutukset päivitetään ketterästi ajan tasalle verkossa. Samalla on helppoa varmistaa, että kaikilla on tarvittavat koulutukset suoritettuna, ja että viestintä on yhtenäistä.

4. Tehokkuus

Sen lisäksi että verkko-oppiminen on kustannustehokasta ja ajankäytöllisesti tehokasta, verkkokoulutuksessa hyödynnetään usein monimuoto-oppimista, joka todistetusti auttaa omaksumaan opitut asiat tehokkaammin. Usein opettajalähtöistä lähioppimista tehokkaammin toimii interaktiivinen, pedagogisesti suunniteltu verkko-oppiminen, jossa jokainen voi edetä omassa tahdissaan.

5. Taloudellisuus 

Yksi perinteisen oppimisen keskeisimmistä haasteista on lähiopetuspäivien kustannukset. Matkakulut, tilavuokrat ja päivärahat ovat esimerkkejä kustannuksista, jotka helposti tekevät koulutuksesta kallista. Verkko-oppiminen onnistuu kaikkien taskusta löytyvällä älypuhelimella ja internet-yhteydellä, paikasta ja ajasta riippumatta, ja maksaa parhaassa tapauksessa murto-osan perinteisen oppimisen kiinteistä kustannuksista. Digitaaliset oppimateriaalit säästävät myös luontoa, kun aineistoja ei tarvitse turhaan tulostaa.

6. Mitattavuus ja raportointi

Siinä missä perinteisen koulutuksen mittaaminen on usein jäänyt tentin tai palautekyselyn muotoon, verkossa on käytössä yhä useampia mittareita opetuksen seurantaan. Samalla kun oppimista mitataan verkossa, voidaan kerätyn datan pohjalta kehittää koulutuksista yhä parempia. Analytiikkatyökalujen avulla raportit valmistuvat automaattisesti ja täsmällisesti.

 

Koulutuksia on monenlaisia, eikä kaikkea kannata automaattisesti siirtää sellaisenaan verkkoon. Opetuksessa käytetäänkin usein joko monimuoto-oppimista tai käänteistä oppimista, jotka ovat yhdistelmiä lähi- ja verkko-oppimisesta. Näin molempien opetusmenetelmien parhaita puolia saadaan yhdistettyä ja koulutuksen hyödyt maksimoitua.

Hyödynnetäänkö teidän organisaatiossanne jo verkkokoulutusta parhaalla mahdollisella tavalla? Mikäli harkitsette verkkokoulutukseen siirtymistä tai nykyisen koulutuksen tehostamista, lataa ilmainen LMS - opas alta!

LATAA LMS-OPAS

Suosituimmat kirjoitukset

Opas verkko-oppimisympäristön valintaan

Lataa opas