Kokemuksia verkko-oppimisympäristön käyttöönotosta - Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus

Kirjoittanut Viivi Hildén 29.1.2018 12:00:08
Löydät minut täältä:

kierratys-445168-edited.jpgJärjestelmän käyttöönottoprojekti voi tuoda ensimmäisenä mieleen pitkän ja hankalan prosessin, joka valmistuu myöhässä ja budjetin ylittäneenä. Projekti saattaa jäädä kesken tai lopputulos voi olla jotain muuta mitä tavoiteltiin. Mediamaisteri ratkaisee projektitoiminnan perinteiset haasteet kehittämällään projektimallilla joka tarjoaa työkalut, käytännöt ja menetelmät erilaisten verkko-oppimisympäristöjen käyttöönottoprojektien toteutukseen.

Hyvästä valmistautumisesta huolimatta jokainen projekti on uniikki ja useimmissa käyttöönottoprojekteissa kohdataan joitakin haasteita. Toisinaan jo projektia aloittaessa tiedetään että lähtökohdat toteutukselle eivät ole parhaat mahdolliset. Tässä blogissa kerrotaan Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen verkko-oppimisympäristön tarpeista ja hankinnan taustoista, sekä MaisteriLMS käyttöönottoprojektin jälkeisistä tunnelmista.

Koulutus Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus toimii välityömarkkinoilla, eli tarjoaa työelämästä syrjään joutuneille mahdollisuuksia päivittää osaamista ja selvittää itselleen sopivia jatkopolkuja. Tähän liittyen Kierrätyskeskus tarjoaa monenlaista koulutusta jatkuvasti vaihtuvalle henkilöstölle. Kierrätyskeskus on myös koko lähes 30-vuotisen toimintansa ajan tarjonnut ympäristökoulutusta kasvattajille, lapsille, opiskelijoille ja kaikille ympäristöaiheista kiinnostuneille.

Kierrätyskeskuksen omien työntekijöiden lisäksi verkko-oppimista toteutetaan erilaisissa hankkeissa. Tällaisia ovat esimerkiksi opinnollistamiseen liittyvät hankkeet kuten Telaketju ja Työssä oppien. Telaketjussa pilotoidaan tekstiililajittelun koulutusta eri organisaatioissa eri puolilla Suomea ja Työssä oppien -hankkeessa rakennettavan mallin kautta on mahdollista suorittaa logistiikka-alan osatutkinto tai kokonainen tutkinto työjakson aikana Kierrätyskeskuksessa. Tavoitteena on että verkko-oppimisympäristön kautta henkilökunta pystyy suorittamaan tarvittavat perehdytykset ja koulutukset. Verkkoympäristössä järjestettävät koulutukset eivät korvaa kaikkea lähiopetusta, mutta ne tavoittavat helpommin esimerkiksi kiireiset esimiehet ja toimihenkilöt.

Tulevaisuudessa Kierrätyskeskus tarjoaa myös asiakkailleen koulutusta tilauksen ja kiinnostuksen mukaan, esimerkiksi kiertotaloudesta, henkilöstön ympäristöosaamisesta, ympäristökasvatuksesta tai monikulttuurisesta esimiestyöstä. Ensimmäinen julkaistava, 2018 helmikuussa alkava kurssi, on suunnattu varhaiskasvattajille ja se käsittelee viljelystä ympäristökasvatuksen ja osallisuuden lisäämisen keinona.

MaisteriLMS käyttöönottoprojekti

Kierrätyskeskuksen verkko-oppimisympäristön käyttöönottoprojekti aloitettiin kesäkuun 2017 lopulla projektiorganisaation ensimmäisten lomien alkaessa jo seuraavilla viikoilla. Toteutuksen ajoittumiseen lomakaudelle varauduttiin kalentereiden uudelleen organisoinnilla ja nimeämällä projektiryhmäläisille tarvittavat varahenkilöt. Palavereita pidettiin tiuhaan ennen ja jälkeen lomia, kunnes viimein marraskuun 2017 alussa päästiin pitämään projektin päätöspalaveri.

Projektin aikana kohdattiin haasteita projektiorganisaation asiantuntijoiden vaihtuessa kesken toteutuksen lomien johdosta. Asiantuntijoiden vaihtuvuus oireili mm. ylimääräisinä korjauskierroksina integraatioiden toteutuksessa ja toteutettuina räätälöinteinä, kun projektin aikana ilmeni uusia tarpeita. Matkaan mahtui myös epäonnea käyttöönottokoulutuksen peruuntuessa äkillisen sairastapauksen vuoksi. Järjestelmän ensimmäiset pilotit pyörähtivät käyntiin ennen kuin koulutukselle löydettiin uusi sopiva ajankohta.

Projektin päätöspalaveriin lähdettiin tiedostaen että projektissa on vielä viimeisteltäviä osa-alueita. Palaverissa sovittiin avonaisten asioiden viimeistelystä ja käytiin läpi projektin toteutusta, kohdattuja haasteita ja projektin tavoitteiden saavuttamista. Haasteista ja aikataulun viivästymisestä huolimatta projektin koettiin onnistuneen ja yhteistyön toimineen tilaajan ja toimittajan välillä erinomaisesti. Projektin päättämisen jälkeen kysyimme vielä tunnelmia Kierrätyskeskuksen Katri Hernelahdelta ja Elsa Rintalalta.

  • Katri ja Elsa, aiheuttiko uuden järjestelmän hankinta ja tuleva käyttöönottoprojekti unettomia öitä?
    • Ei varsinaisesti unettomia öitä, mutta tietysti tuo käyttöönottoprojektin ajankohta parhaimpaan loma-aikaan mietitytti. Tästäkin selvittiin hyvin, koska projektin aloituspalaverissa käytiin läpi ihmisten loma-ajat ja sijaistavat henkilöt sekä Kierrätyskeskuksen että Mediamaisterin puolelta.
  • Olivatko projektin tavoitteet selkeät koko projektin ajan suunnittelusta toteutukseen? Täyttikö lopputulos asetetut tavoitteet?
    • Kyllä, matkan varrella tosin tuli projektiin meidän puoleltamme joitakin lisäyksiä ja muutostarpeita, joita emme osanneet huomioida. Nämäkin saatiin hoidettua Mediamaisterin asiantuntevien gurujen avulla. Ne tavoitteet, jotka me Kierrätyskeskuksessa tähän e-learning -ympäristön hankkimiselle asetimme vuoden 2017 alussa toteutuivat.
  • Suosittelisitteko Mediamaisteria digitaalisen oppimisen yhteistyökumppaniksi?
    • Kyllä, ilman muuta.

Kierrätyskeskuksen verkko-oppimisympäristön käyttöönotto toteutettiin MaisteriLMS projektimallilla. Projektimallista ja sen kehittämisestä voit lukea tarkemmin täältä.

Lisätiedot:
Viivi Hildén
Projektikoordinaattori
010 281 8018
viivi.hilden@mediamaisteri.com

kierratys-918008-edited.jpg

Aiheet: lms, referenssi, elearning

Iloa & inspiraatiota

Julkaisemme tällä palstalla ajankohtaisia uutisia verkko-oppimisen maailmasta. Kerromme alan mielenkiintoisista tapahtumista, projekteista ja ihmisistä.

Liity blogimme seuraajaksi:

Viimeisimmät