Avoimet digitaaliset oppimateriaalit elävöittävät ympäristöopin oppimista

  14. marraskuuta, 2019     Anne Kuokkanen

Pirkanmaalla on otettu harppaus koulujen digiloikassa - kokonainen ympäristöopin oppiaine digitalisoidaan 3.-6. luokille. Kerroimme viime keväänä julkaisemassamme blogijutussa hankkeen ensimmäisestä vaiheesta, jossa tuotettiin 4. luokan Eurooppa -oppimateriaalit. Tänä syksynä Aivot yhdessä käyttöön -hankkeen uudet oppimateriaalit julkaistiin laajemmin alueen alakoulujen käyttöön.

Hankkeen teknisessä toteutuksessa mukana ollut Petri Riikonen Mediamaisterilta kertoo:


Aivot -hankkeeseen osallistuminen on ollut ilo, koska se tarjonnut tuoretta ajattelua opettamiseen ja oppimiseen liittyen, hyödyntäen samalla opetusteknologian tarjoamia uusia mahdollisuuksia. Projektin ohessa myös itselle on avautunut tilaisuuksia miettiä asioita uudella tavalla. Saumattomalla yhteistyöllä on haasteet selätetty ja niihin on löydetty toimivat ratkaisut, minkä avulla on päästy onnistuneeseen lopputulokseen. Aivot on ollut hyvän mielen projekti niin lähtökohtien kuin toteutuksenkin osalta. Toivottavasti tämä välittyy myös oppilaille.

Digitaalinen ja muokattava oppikirja

Aivot yhdessä käyttöön -hankkeen oppimateriaali tulee käsittämään koko ympäristöopin opetussuunnitelman digitaalisessa muodossa. Materiaali löytyy Mediamaisterin tuottamasta verkko-oppimisympäristöstä Pinjasta. 

blogi_aivot_muokattuMediamaisteri on toiminut hankkeen teknisenä asiantuntijana sekä pääyhteistyökumppanina sisällöntuotannossa. Hankkeessa hyödynnetään H5P-työkalua, johon Mediamaisteri on tuottanut interaktiiviset sisältöpohjat. H5P -sisältöpohjat toimivat sapluunana, jonka päälle opettajat voivat luoda ja kehittää laadukasta sisältöä. H5P -oppimateriaali on visuaalista ja mukaansatempaavaa, aktivoivat tehtävät innostavat ja mittaavat opittua.

Kun digitaaliset aineistot on valmiiksi rakennettu opetussuunnitelman mukaisiksi, opettaja voi joko käyttää niitä opetuksessaan sellaisenaan, tai muokata niitä tavoitteidensa mukaan. Näin ollen maailman ja samalla faktatiedon muuttuessa ei tarvitse jatkuvasti hankkia uusia oppikirjoja, vaan muutokset voidaan tehdä digitaalisiin versioihin, joita kehitetään yhdessä eteenpäin.

Syksyllä käyttöön uudet oppimateriaalit

Kun koulut avasivat ovensa syksyllä 2019, toteutetut Aivot yhdessä käyttöön -oppimateriaalit julkaistiin Tampereen sekä Tampereen seutukuntien alueella neljäsluokkalaisten ja heidän opettajiensa käyttöön. Laakereille ei ole jääty lepäämään muutenkaan, sillä uusia oppimateriaaleja tuotetaan kovaa vauhtia. Tulevan lukuvuoden aikana materiaaleja julkaistaan myös muiden vuosiluokkien käyttöön sitä mukaa kun ne valmistuvat ja läpäisevät tarkistuskierrokset niin ulkoasujen, kuin sisältöjen osalta.

Aivot -oppimateriaaleista ollaan tuottamassa myös yhteen paikkaan koottuja julkisia versioita, jotta oppilaiden vanhemmat ja muut asiasta kiinnostuneet pääsevät tutustumaan materiaaleihin entistä helpommin.

Eurooppa H5P

Vastaisuudessa yhä suurempi osa peruskoulutuksesta on verkko-oppimista, ja Mediamaisteri on intohimolla mukana muokkaamassa tulevaisuuden koulua muuttuviin tarpeisiin.

Lue lisää Aivot yhdessä käyttöön -hankkeesta tästä.
 
Esimerkki 4. luokan ympäristöopin oppimateriaalista.
 
 Oletko kiinnostunut H5P-sisältöpohjista, joiden avulla hankkeeseen tuotettiin oppimateriaalit? Ota meihin yhteyttä alla olevasta painikkeesta.
 

OTA YHTEYTTÄ TÄSTÄ

Suosituimmat kirjoitukset

Opas verkko-oppimisympäristön valintaan

Lataa opas