3 tapaa hyödyntää videoita verkko-oppimisessa - Tutustu Ubicastiin

Kirjoittanut Isto Laapio 18.9.2019 10:15:16

Digitaalisten laitteiden ja tietoliikenneyhteyksien kehittymisen myötä videot ovat tulleet osaksi verkkokursseja. Myös uudet opetusmenetelmät, kuten flipped learning, suosivat videoiden käyttöä opetuksessa. 

ubicast_550x367

Videoita hyödynnetään monin eri tavoin; joskus on tarve taltioida koulutus, joka voidaan laittaa myöhemmin jakoon verkko-oppimisympäristöön. Toisaalta tarve voi liittyä myös koulutuksen striimaamiseen, jos opiskelijat ovat maantieteellisesti eri paikoissa. Myös erilaisten ohje- ja opetusvideoiden tekeminen on tänä päivänä helppoa; lähes jokaisen taskusta löytyy puhelin, jonka avulla saadaan kuvattua laadukasta videokuvaa. Vaikka videomateriaalia on melko vaivatonta tuottaa niin yleinen kysymys liittyy sen hyödyntämiseen osana verkko-oppimisympäristöä ja verkkokurssia. 

Mediamaisterin kumppanina videopalveluiden tuottamisessa toimii Ubicast, joka tarjoaa opetuskäyttöön suunniteltuja videointiratkaisuja. Tässä kolme hyödyllistä ratkaisua, joita Ubicastin avulla on mahdollista saavuttaa:


ubicast_kamera_450x3001. Perusta oma videokirjasto

Joskus videoiden lataaminen YouTuben ja Vimeon kaltaisiin videosovelluksiin ei ole mahdollista johtuen tekijänoikeuksiin ja videoiden julkiseen saatavuuteen liittyvistä tekijöistä. Lisäksi edellä mainittujen videopalveluiden viihdyttävät videosisällöt voivat viedä huomiota pois opiskelusta. Ubicastin avulla voidaan organisaatiolle perustaa oma videokirjasto, johon videot ladataan. Videot voidaan tuoda moodle teknologiaan perustuvan Pinja LMS:n verkkokursseille näppärästi omana aktiviteettinaan. Mutta miksi ladata videot Ubicastiin eikä suoraan verkko-oppimisympäristöön? Ubicastin parhaita puolia on sen opetuskäyttöön suunniteltu videosoitin, jossa on eri tahtiin opiskelevia tukevia ominaisuuksia. Tämän lisäksi videosoitin tunnistaa opiskelijan käyttämän internetyhteyden ja laitteen, jonka mukaan se muuntaa videonlaadun niin, että video pyörii sujuvasti.


2. Striimaa opetustilanne


Kun koulutettavat henkilöt sijaitsevat maantieteellisesti eri paikoissa voi opetustilanteen striimaaminen olla tarpeen. Ubicastin avulla tämä onnistuu vaivattomasti. Striimaamiseen voit käyttää joko omia kameroita tai Ubicastin tarjoamia laitteita. Myös screencasting eli näytön taltiointi on mahdollista. Tallennettu opetustilanne  voidaan laittaa jakoon videokirjastoon myöhempää käyttöä varten. Näin saadaan opetustilanne skaalautumaan ja voidaan säästää resursseja.


3. Lisää interaktiivisuutta videoihin


Interaktiivisia ominaisuuksia videoon liittämällä saadaan videoista pedagogisesti toimivia. Voit tuoda videon suosittuun H5P sisällöntuotantotyökaluun, jossa voidaan lisätä videon sisään ns. aktivointipainikkeita (eng. hotspot). Aktivointipainikkeiden taakse voidaan upottaa interaktiivisia tehtäviä. Tehtävien avulla videoista saadaan huomattavasti mielenkiintoisempia, jolloin opiskelijan kiinnostus säilyy. Tehtävät voivat olla esimerkiksi erilaisia minitenttejä, monivalintatehtäviä tai oikein/väärin väittämiä, jotka testaavat videon pohjalta opiskeltua.

Varaa demo

Kiinnostaako sinua verkkokurssien rikastaminen videoiden avulla? Tai onko sinulla kiinnostusta oman videokanavan perustamiseen? Varaa 20 - 40 min mittainen demo, jossa esitellään Ubicastin toiminnallisuuksia osana moodle teknologiaan perustuvaa Pinja LMS:ää.

PYYDÄ DEMO  

 

Aiheet: verkkokoulutus, Pinja, videopalvelut

Iloa & inspiraatiota

Julkaisemme tällä palstalla ajankohtaisia uutisia verkko-oppimisen maailmasta. Kerromme alan mielenkiintoisista tapahtumista, projekteista ja ihmisistä.

Liity blogimme seuraajaksi:

Viimeisimmät